کتابهای همت
در باب مناقشات حول احیای برجام و توقفِ چند ماههی مذاکرات هستهای
برای دریافت نسخه پی دی اف اینجا کلیک کنید ۱- مذاکرات پیرامون احیای توافق هستهای ایران با گروه ۵+۱ در دولت ابراهیم رئیسی با وقفهای تقریباً پنج ماهه از آخرین دور مذاکرات در دولت حسن روحانی، از اواسط پاییز سال ۱۴۰۰ مجدداً از سر گرفته شد. رئیسی از همان زمانِ مبارزات انتخاباتی بر این مسئله تأکید داشت که چارچوب مذاکراتی دولت روحانی در مورد برجام…
فزایندهسازی تهاجم طبقاتی در دولت رئیسی/ در باب حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی
برای دریافت نسخه پی دی اف اینجا کلیک کنید دولت ابراهیم رئیسی بالاخره از ماههای آغازین سال ۱۴۰۱، گامهای عملیاتی برای حذف کامل ارز ۴۲۰۰ تومانی را آغاز کرد. در آبان سال ۱۴۰۰ در نوشتهی دولت ایران، بحران اقتصادی و تحریم، گزارش داده بودیم که «در نیمهی دوم سال ۱۴۰۰، یک جنگ رسانهای-طبقاتیِ جدید از طرف دولت رئیسی کلید زده شده است که هدف آن…
جنگ اوکراین از نگاه چینیها/دیدگاه چین در قبال سیاست بینالملل
برای دریافت نسخه پی دی اف اینجا کلیک کنید فهرست مطالب هم مقدمه و هم پینوشت… صلح را گرامی بداریم، با هم در اتحاد کار کنیم و یک آیندهی برد-برد را برای آسیا-اقیانوسیه دنبال کنیم جنگ، ریسک و روابط.. سرمقالهی گلوبال تایمز: آمریکا نمیتواند انتظار داشته باشد که چین تحت سرکوباش همکاری کند نتایج احتمالی جنگ روسیه و اوکراین و انتخاب چین.. “انزوای” باشکوه…
علّت فرصتطلبی دولتهای سرمایهداریِ خارج از مدار آمریکا
برای دریافت نسخه پی دی اف اینجا کلیک کنید بیایید از مشتهایی از خروار آغاز کنیم: ۹ ژوئن ۲۰۱۰، قطعنامهی ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران تصویب شد. این قطعنامهی امپریالیستی، چهارمین قطعنامهی تحریمی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران و برنامهی هستهای آن بود و محدودیتهای شدید بینالمللی را به ایران تحمیل میکرد. روسیه و چین بهعنوان دو عضو دائم شورای امنیت با…
ریشه و پیامدهای جنگ اوکراین
برای دریافت نسخه پی دی اف اینجا کلیک کنید علت و ریشهی حمله نظامی روسیه به اوکراین که از ۲۴ فوریه سال ۲۰۲۲ آغاز شد را در کجا باید جستجو کرد؟ دولت روسیه به چه دلیل فرمان حمله به اوکراین را صادر کرد؟ روسیه از چه منظری به جنگ اوکراین مینگرد؟ در کنار این پرسش کلیدی، مسئله محوری دیگری نیز وجود دارد: تبعات و چشمانداز…
دولت ایران، بحران اقتصادی و تحریم (نیمهی دوم ۱۳۹۶ تا نیمهی اول ۱۴۰۰)
برای دریافت نسخه پی دی اف اینجا کلیک کنید مقدمه ایرانِ امروز در کدام وضعیت اقتصادی قرار دارد؟ تحلیل این وضعیت، هدف این نوشتار است. از حیث اقتصادی، سرمایهداری ایران بار دیگر همچون اوایل دههی ۹۰ شمسی، بحرانی اقتصادی را تجربه میکند که تکتک سلولهای جامعهی سرمایهداریِ ایران را تحت تأثیر قرار داده است. بحران اقتصادی، اِعمال تحریمهای بسیار وحشیانه از طرف آمریکا و محاصرهی…
امپریالیسم آمریکا و افولگرایان
دریافت نسخه پیدی اف مقاله این نوشته متن میزگرد تارنمای «همّت» در خصوص افولگرایی و انگارهی «افول آمریکا» است که توسط برخی جریانات سیاسی مطرح میشود. در این میزگرد، افولگرایی از منظرهای مختلفِ نظری و تاریخی، مورد واکاوی و نقد قرار میگیرد. مرتضی یگانه: تحولات جدید افغانستان و قدرتگیری طالبان باعث شد در فضای سیاسی آمریکا، همچنین در فضای سیاسی ایران، و همینطور در میان…
قدرتگیری طالبان، بشارتهای بیشاهد و انگارهی «افول آمریکا»
دریافت نسخه پیدیاف مقاله اگر تن به نوشتار خنثای آکادمیک نداد و برخلاف انسانِ زادهی سرمایهداری که متأثر نمیشود، متأثر شد؛ اگر از یادآوری درد در موضع و در نوشته نهراسید و اگر به یاد داشت که هر کلمه خنثایی به کار موجهسازی منافع طبقاتی و یا فردی میآید، هنگام نوشتن از افغانستان ابتدا بایست بدون رودربایستی و نگرانی از محدودیت زمان، ساعتها سوگواری کرد.…
درباره همّت
«همّت» خود را بخشی از جنبش واقعی طبقهی کارگر میداند که ضدسرمایهداری و ضدامپریالیستی است. سیاست ضدسرمایهدارانه و ضدامپریالیستی که «همّت» بدان قائل است، یگانه شکلِ اصیلِ سیاست کمونیستی در زمانهی حاضر است: این سیاست، تنها سیاستی است که طبقهی کارگر را قادر میسازد تا واقعاً در مقام طبقه تشکّل یابد و در مقام طبقه دست بهعمل بزند. بدون این سیاستِ پیگیرانهی ضدسرمایهدارانه و ضدامپریالیستی…
نکاتی پیرامون خروج آمریکا از افغانستان
برای دانلود فایل پیدیاف مقاله اینجا کلیک کنید دهم اسفندماه سالِ ۱۳۹۸ شمسی (29 فوریه 2020 میلادی) در شهر دوحهی قطر توافقنامهی صلح بین آمریکا (دولت دونالد ترامپ) و گروه طالبان به امضاء رسید. نیروهای طالبان از این توافقنامه تحت عنوان پیروزی خود پس از ۱۹ سال مبارزه یاد کردند. در مفاد این توافق آمده بود که نیروهای آمریکایی و ائتلاف تحت رهبری آن باید…
واکاوی شیوهی صلاحیتسنجی شورای نگهبان در انتخابات ریاست جمهوری 1400
برای دریافت فایل پیدیاف مقاله اینجا کلیک کنید صحنهی انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ با عدم احرازِ صلاحیت برخی چهرههای سیاسی– اسحاق جهانگیری، علی لاریجانی، محمود احمدینژاد و …- توسط شورای نگهبان، جلوهی متفاوتی به خود گرفته است. عدم احرازِ صلاحیت محمود احمدینژاد مسبوق به سابقه است. اما اغلب جریانات سیاسی از عدم احرازِ صلاحیت لاریجانی و جهانگیری غافلگیر شدهاند. نیروهای اصلاحطلب و به اصطلاح…
انتخابات ریاست جمهوری 1400 و بحران ساختار حکمرانی دولت
برای دریافت فایل پیدیاف مقاله اینجا کلیک کنید ترکیب نامزدها در سیزدهمین دورهی انتخابات ریاست جمهوری ایران (انتخابات سال 1400) مشخص و رقابتهای انتخاباتی آغاز شد. آیا بروندادِ صحنهی موجود در رقابتهای انتخاباتی، به نحوی خواهد بود که پاسخی به مهمترین مسائل جامعهی امروز ایران، پاسخی هرچند جزئی و مینیمالیستی، داشته باشد؟ آیا جناحهای سیاسی عمدهای که حکمرانی در ایران را در دهههای اخیر برعهده…
جنجال قیمت فولاد و «فسادیابِ» فاسدی به نام صبا آذرپیک
هیچ نمایشی در سرمایهداری، فاسدتر از نمایشِ «مبارزه» با فساد نیست. برای دیدن گوشهای از این نمایش فاسد و فسادآور، کافی است به آنچه ظاهراً «افشاگری» صبا آذرپیک در موضوع قیمتگذاری فولاد است، نگاهی بیاندازیم[1]. در این نمایش، آذرپیک که در محیطهایی نظیر توئیتر و تلگرام، خود را «فسادیاب» مینامد، اسلحهای فاسد در دست یکی از بخشهای سرمایهداری است و چیزی که ارائه میدهد به…
واکاوی انگارههای اپوزیسیون / واکاوی انگارههای اپوزیسیون
برای دریافت نسخه پیدیاف اینجا کلیک کنید صحنهی اقتصاد سیاسیِ ایران در دو دههٔ اخیر -دههٔ هشتاد و نود شمسی- را دو عنصر مهم قوام بخشیده است. از یکسو سیاستهای تهاجمیِ آزادگذارِ دولت سرمایهداری که از پایان جنگ ایران و عراق کلیدش خورده بود، خود را بیش از پیش آشکار نموده و دامنهٔ تأثیراتش بر عرصههای مختلف حیات اجتماعی، بیشتر عیان گشته است. هستهٔ سیاستهای…
فسادِ سرمایه و فساد در سرمایهداری- بخش اول
سرنگونیطلبانِ طرفدارِ غرب اکنون بیش از هر زمان دیگری، نقطهی تأکید و تمرکز خود را بر «فساد سیاسی، اقتصادی و اداریِ علاجناپذیر» در دولت جمهوری اسلامی قرار دادهاند؛ آنان میگویند در «غیابِ دموکراسیِ» سرمایهدارانه، فساد در ایران آنچنان ریشه دوانده که دولت (در زبان خود آنان «رژیم») را به «دولتی اساساً ناکارآمد» تبدیل کرده و سبب ایجاد «بحرانهای اجتماعی متعددی» شده است. عدهای از سرنگونیطلبانی…
نگاهی به دور جدید اعتراضات کارگران هفتتپه/ ضرورت مبارزهی توأمان با دو شرِّ عظیم
آبان و آذرماه سال 97 بود که اعتصابات کارگران کشت و صنعت نیشکر هفتتپه و طنین رسای صدای آنان جان تازهای به مبارزهی طبقاتی کارگران در سالهای اخیر داد. صدای غُرش موتورِ مبارزهی طبقاتی در همه جای کشور شنیده شد. این صدای غرش، پژواک مناسبی نیز در بین سایر محیطهای کارگری داشت. علاوه بر اعتصابات کارگران هفتتپه، در هپکوی اراک، آذرآب اراک، کشت و صنعت…
اهداف آمریکا از ترور قاسم سلیمانی و پاسخهای دولت ایران
دولت آمریکا در تاریخ 13 دیماه 1398، قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران، و همراهان وی را در فرودگاه بغداد، ترور کرد. قاسم سلیمانی، دارندهی بالاترین نشان نظامی ایران بود و چهرهی اصلیِ راهبردِ امنیت منطقهای دولت جمهوری اسلامی در چند دههی گذشته بود. او سهمی اساسی در پایهریزی نظام اتحادهای منطقهای دولت ایران، از افغانستان گرفته تا یمن، عراق، سوریه و لبنان داشت و…
آذرآب: بیایید کارگران را بزنیم!
پیش از انقلاب 1917 روسیه و در بحبوحهی درگیری و تنش میان کارگران و سرمایهداران، روشنفکران طرفدار سرمایهداری، شورای کارگران را «شورای سگها» مینامیدند. این نامگذاری صریح و بدون لاپوشانی میتواند شوکهکننده باشد، اما به چنین صداقتی باید توجهی خاص مبذول داشت. سرمایهداران تا هنگامی که قداست و کلاهشان در معرض خطر قرار نگیرد، ادا و اطوارشان را کنار نمیگذارند. تا رسیدنِ چنین وقتی به…
سیاست کارگری با نگاهی به شورشهای آبان 98 و ترور قاسم سلیمانی
در شمارهی سوم نشریهی راه نو، مقالهای با عنوان «سیاست کارگری از امکان تا پیادهسازی» انتشار یافت. رئوس کلی این مقاله بر این اساس بود: یک) سازمان درونی طبقهی کارگر؛ دو) موانع موجود بر سر راه ارتقاء سازمانی مبارزات کارگری؛ و سه) اتخاذ سیاست کارگری متناسب با امکانات موجود. گفتگوها و نقدهایی که در باب این مقاله دریافت کردیم، دامنه گستردهای داشت. نقدهایی که تمامی…
شورشهای آبان 98 و طبقهی کارگر
افزایش سهبرابری قیمت بنزین و سهمیهبندی آن در بامدادِ جمعه بیست و چهارم آبانماه 1398، به جرقهای تبدیل شد که بار دیگر شورشهایی را در نقاط مختلف ایران به صحنه آورد. خیابانهای مختلف در شهرهای کوچک و بزرگ ایران، به عرصهی بروزِ خشم، عصیان و نارضایتیِ تودههای عمدتاً فرودستی تبدیل شد که حس میکردند سالها است فراموش شدهاند و حیات روزمرهشان، لگدکوبِ تهاجمهای بیامان شده…
هپکو: کارگران مشغول مبارزهاند
خورشید بر همگان به یکسان میتابد. در این گرما و نور تبعیضی نیست. اما بهرهوری و مواجهه با گرما و نور خورشید بر اساس ثروت و قدرت افراد، اشکال متفاوتی به خود میگیرد. کسانی هستند که در زیر این نور، کنار سواحل لم میدهند، پوستشان را برنزه میکنند و نوشیدنیهای گوارا «نوش جان» میکنند؛ یا سقف سانروف خودرویشان را باز میکنند و خود و فرزندانشان…
مقایسهی جنبش سبز و شورشهای دیماه ۹۶
۱ تفسیری که بخش عظیمی از نیروهای سیاسی راست و لیبرال و بخش بزرگی از نیروهای سیاسی «چپ» از وقایع دیماه ۹۶ ارائه میدهند با تفسیرشان از جنبش سبز متفاوت است. در نگاه آنان جنبش سبز بر بنیاد شکاف سیاسی مابین دو جناحِ اصلاحطلب و اصولگرای حاکمیت متولد شده بود، اما ناآرامیهای دیماه ۹۶ ریشه در بحرانهای اقتصادی-معیشتی جمهوری اسلامی داشت. از دید آنان، جنبش…
سیاست کارگری از امکان تا پیادهسازی
به جای مقدمه: آنچه بر مصطفی گذشته است بهار سال 61، عملیات فتح المبین، منطقهی غربی شهر دهلران، مصطفی؛ جنازهی رفیقش را به دوش میکشد. مصطفی مسئول جمعآوری کشتهشدهها است. مصطفی، جنازهی محمود را تا بیمارستان صحرایی به دوش میکشد، اما گویی اینطور مواقع، جنازه رهایت نمیکند. از این پس محمود است که مصطفی را به دنبال خودش تا مرکز شهدای اهواز و بعد مرکز…
مقدمات و نتایج سیاسی، اقتصادی و طبقاتیِ خروج آمریکا از برجام
فشار و تهاجم امپریالیستی آمریکا به ایران از اردیبهشت سال 1397 شمسی به بعد، شدت یافت و ابعاد تازهای به خود گرفت. این تهاجم که در سال 1398 بر شدت آن افزوده شد، با چه ابزارهایی پیادهسازی میشود، چه ویژگیهایی دارد و چه اهدافی را دنبال میکند؟ دولت آمریکا در دوره ریاست جمهوری اوباما، چه سیاستی را در قبال اجرای توافق هستهای در پیش گرفته…
ناسیونالیسم و طبقه کارگر
ناسیونالیسم و در کرانهای بالاتر، فاشیسم و شوونیسم، عناصر حاضر و زندهای هستند که از نو، از اروپا تا آمریکای شمالی و جنوبی و همینطور در آسیا به صحنه سیاست بازگشتهاند. تحلیل مناسبات حاکم و تناقضهای واضح، از رهگذر ایدئولوژیهای ناسیونالیستی سکه رایج زمانه هستند. فهم چرایی چنین روندی لاجرم باید از مسیر شناخت سیاستهای اجتماعی دولتها و مناسبات جهانی شروع شود. پیروزی ترامپ در…
بازاندیشی مسیر پیمودهشده ی مبارزات کارگران
اعتراضات کارگریِ آبان و آذر سال 1397، پس از سرکوب و بازداشت فعالترین کارگران معترض در مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفتتپه و گروه ملی صنعتی فولاد، فروکش کرد. مثل همیشه که در کنارِ چماقِ سرکوب، هویجِ امتیازاتِ خُرد قرار میگیرد، همزمان با بازداشت و تهدیدِ گسترده، به کارگران این کارخانهها پارهای امتیازات هم داده شد. در شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه، چند دستمزد…
ورق آلومینیوم سازی المهدی پس از خصوصی سازی
نقش آلومینیوم در صنعت جهان و ایران آلومینیوم؛ فلزی چکش خور و انعطاف پذیر است که نقش مهم و موثری در صنعت هوانوردی و سایر مراحل حمل و نقل، دارد. همچنین در سازه هایی که در آن ها وزن پایدار و مقاومت لازم است، وجود آلومینیوم کاربردی است. به گزارش سازمان زمین شناسی جهانی مجموعا ۲۲۱ کارخانه تولید آلومینیوم در دنیا وجود دارد. کل ظرفیت…
خصوصیسازی، بلای مشترک همه کارگران
مبارزات جاری کارگران ایران در این برهه توانسته است تا اندازهای سیاستهای سرمایهدارانه و استوار بر منطق بازار آزاد را به محاکمه بکشاند. طبقه کارگر ایران تا خلع ید از سرمایهداری و محاکمه نهایی آن، راهی طولانی در پیش دارد. راهی که جز از مسیر اتحاد و ساخت تشکلهای سراسری نمیگذرد. دولت و سیاستگذاریهای کلان، تاکنون بر مدار حمایت روزافزون از بازار آزاد، مقرراتزدایی، کالاییسازی…
عام سازی خواسته ی مشخص”ابطال خصوصی سازی” از جانب جنبش کارگری
مبارزههای کارگران در ایران وارد مرحله متفاوتی شده است. طولانی شدن مدت اعتصابها، عمق مشارکت خانوادههای کارگری، سرریز اعتراضات از محیط کار به محیط شهری و اعلام حمایت کارگران واحدهای مختلف صنفی از همدیگر و پشتیبانی بخشهای مختلف کارگری از حیث جغرافیایی، نشانههای گسترش مبارزههای کارگری است، اما تاکید بر مرحله تاریخی متمایز مبارزههای جاری از گسترش عددی و جغرافیایی این مبارزهها نتیجه گرفته نمیشود.…
تحریمهای جدید آمریکا و سرنوشت «برجام»
تابستان سال ۱۳۸۱ (اگوست سال ۲۰۰۲) بود که سازمان مجاهدین خلق در کنفرانسی خبری -که به پشتوانه دولت آمریکا راه اندازی شده بود- از تاسیسات غنی سازی نطنز ایران پرده برداری کرد. این رویداد فصل جدیدی را در سیاست خارجی جمهوری اسلامی گشود که حدود ۱۶ سال از آن می گذرد. دولت جمهوری اسلامی با سرمایه گذاری بر روی بیشتر ابعاد صنعت هسته ای، توانست…
تیشه ی خصوصی سازی ریشه فولاد را هم زد
کارگران گروه ملی، فولاد آبدیده شدن سال هاست از محصولات فولادی به عنوان کالاهای استراتژیک با کاربردهای گوناگون نام برده میشود که به دلیل استفاده گسترده و حجم بالای ارزش افزایی همواره مورد توجه دولت ها بوده است. به بیان دیگر، فولاد از نگاه دولت، بخشی از صنایع پیشران در اقتصاد ایران در نظر گرفته شده است. صنایع فولاد و پتروشیمی یا همان صنایع پیشران…
نقشهی راهی برای مبارزات جاری طبقهی کارگر
اعتراضات طبقهی کارگر ایران به شدت افزایش یافته است. ظرف روزها و هفتههای اخیر، کارگران شرکت نیشکر هفت تپه و گروه ملی صنعتی فولاد، خیابانهای شوش و اهواز را به عرصهی مبارزات خود تبدیل کردهاند و اعتصاب را به تجمع و راهپیمایی گره زدهاند. همزمان سرمایهداری و دولت آن، فشارها بر کارگران و فرودستان ایران را به بالاترین حد رساندهاند و اقتصاد سرمایهدارانهی ایران نیز…
بحران اقتصادی، سرمایهداری و طبقهی کارگر در ایران – سامان حقوردی
بیایید از بررسی مسألهای شروع کنیم که اگرچه یکی از مهمترین مسائل ما در شرایط حاضر است، اما کمتر کسی به آن پرداخته و عمدتاً اگر کسانی نیز در مورد آن حرف زدهاند بیشتر به قصد توجیه فشار سنگینی بوده است که بر کارگران و فرودستان ایران آوار شده است. مسأله این است: بحران ارزیای که از سال گذشته آغاز شد و حالا دیگر در…
سه مبنا و مرکز ثقل شورشهای موجود در ایران
بگذارید رُکگویی را قربانی زیگزاگهای بیحاصلِ «سیاسی» نکنیم! جنبش طبقهی کارگر نباید آیندهی خود را در آیینهی شورشهای موجود در ایران (که ادامهی شورشهای دیماه 96 هستند) ببینید یا به این شورشها بپیوندد و بهعنوان بخشی از آنها دست بهعمل بزند. این را باید رُک و پوستکنده در ابتدا گفت. هر چیزی که خود را بروز میدهد ناگزیر است که خود را به شکلی یا در قالب اشکالی بروز…
خصوصیات شورشهای موجود در ایران و وظایف طبقهی کارگر
خیابانهای شهرهای مختلف ایران بار دیگر در مرداد ۹۷ به صحنهی نمایش اعتراض و شورش تبدیل شدهاند. این شورشها ادامهی شورشهای دیماه ۹۶ هستند. نارضایتیِ محرکِ این شورشها، عمدتاً مشکلات متعدد معیشتی و وضع وخیم اقتصادی تودههای مردم ایران است. کسانی که در شورشها حضور دارند، عمدتاً خواستگاه طبقاتیشان، لایههای فرودست اجتماعی است که برای دههها هم هزینهی توسعهی سرمایهداری در ایران و حداکثرسازیِ سود طبقهی سرمایهدار بر…

آخرین دیدگاهها